Innledning Velkommen til norskleksjon 131! In this lesson we are learning lots of new past tense and perfect tense words.  We also learn how to say what we 'think' and 'believe'. The next week will mainly concentrate on word development so make sure you keep your tables up to date - this will be an invaluable resource for you. Enjoy the lesson.

Norwegian Lesson 131

abc-line podcastLearn Norwegian Podcast! - Greetings and Phrases In this podcast we go over some special sounds in Norwegian, a little history and social norms in using the common Norwegian greetings and phrases.  This podcast is taken from the Learn Norwegian sheet: Greetings and Phrases.  It is really helpful to have this sheet with you when listening to this podcast so you can see the words we are talking about. NOTE: To download our podcasts you will need to subscribe via email or RSS.  Cheers!   abc-line-1 Gloser gloser31 abc-line-1 131.1 Preteritum a. Skriv fortellingen i preteritum form:
Fortelling Jeg er med Sally og Don på Mocca Kafe.  Sally leser ei bok og Don skriver på papir.  Jeg spiser pizza og drikker kaffe.  På kafeen er en TV.  Oprah snakker med Harald Zwart.  Han kommer fra Norge og er filmprodusent.
Perfektum b. Skriv nå fortellingen i perfektum form. abc-line-1 131.2 * Husk å fylle verbtabellen din! We have already learnt a few 'tid på dagen' phrases such as: i morngen - i dag - om kvelden - tidlig - nå.  Tid på dagen phrases also come in past tense varieties: Da - (Then): i går - yesterday i morges - in the morning i dag - today i forrige uke - the previous week sist måned - last month i fjor - last year for _(tre)_ år siden - _(three)_ years ago These past tense times work with 'preteritum' words. Lag - Preteritum a. Lag setninger med disse ordene: fikk - gikk - gjorde - hadde - hjalp - kom - tok I går ____________________ . I morges ____________________ . I dag ____________________ . I forrige uke ____________________ . Sist måned ____________________ . I fjor ____________________ . For tre år siden ____________________ . When speaking with 'perfektum' you are talking about something you have done before at no specific time, such as: Jeg har spist fisk - I have eaten fish. Lag - Perfektum b. Lag setninger med disse ordene: har fått - har gitt - har gått - har hett - har sett - har drukket - har hatt abc-line-1 131.3 Les Les fortellingen Jobbintervju.
Jobbintervju Sjef: God dag. Har du tatt med deg papirene? Søker: Ja, jeg har forberedt meg til dette. Sjef: Det er bra. Hvorfor har du søkt på en jobb som journalist? Søker: Jeg har vært interessert i fotografi lenge, og jeg har alltid hatt en god evne til å fortelle historier. Jeg har blitt flink til å bruke et kamera. Sjef: Hva har du gjort som kan hjelpe deg i denne jobben? Søker: Jeg har studert foto og journalistikk i to år. Jeg har også studert språk med engelsk som hovedfag. Sjef: Har du jobbet etter skolen? Søker: Ja, jeg har vært fotograf for et gratis magasin, og jeg har skrevet noen artikler for nettaviser. Jeg har også tatt noen jobber som frilanser. Sjef: Takk. Jeg har hørt det jeg trenger. Vi kontakter deg om noen dager. Søker: Tusen takk. Ha en hyggelig dag!
Finn Finn verbene i hver setning og sett under 'preteritum' (bruk gruppene) eller 'perfektum'. Spørsmål Svar på setningene under med fulle norske setninger: Hvilken jobb blir søkeren intervjuet for? Hvilken erfaring har søkeren? Hva liker søkeren å jobbe med? Hva spør sjefen på starten av intervjuet? abc-line-1 131.4 Grammatikk - synes og tror 'synes' and 'tror' are used when you want to express a personal opinion.  'synes' means 'think' in English: Jeg synes det er godt.  'tror' means 'believe' in Englsih: Jeg tror det er godt. There are two common replies when using these words: synes - Ja, det synes jeg. - Yes, I think so. Nei, det synes jeg ikke. - No, I don't think so. tror - Ja, det tror jeg. - Yes, I believe so. Nei, det tror jeg ikke. - No, I don't believe so. Skriv a. Skriv svar til spørsmålene om deg: Er du pen? Er det kaldt ute? Liker du reinkjøtt? Har du influensa? Kommer du til Norge? Har du lyst på sjokolade? abc-line 

Related posts: