Innledning Velkommen til norskleksjon 129! In this lesson we learn about the weather and days of the week.  We also revise prepositions questions and answers with 'why' and 'because', and also go over some of the clothes that we have been learning. To get you thinking about clothes visit the Kappahl website in Norway - peruse through and see if you can recognise some of the words and phrases we have been learning. Hope you enjoy the lesson.

Norwegian Lesson 129

abc-line Gloser gloser29 gloser29a abc-line-1 Lydøvelse Listen to the audio (by a native English speaker) and take dictation. Total 2 oz

Compare with the answers in the Svar section at the end of this lesson. abc-line-1 129.1 Gjennomgang Oversett a. Translate the below fortelling into English and then back into Norwegian.  Compare your translation with the original.
Fortelling - Handledag I dag skal jeg gå til frisøren fordi jeg trenger mer spesiell balsam.  Men først går jeg til banken og åpner en konto.  Jeg har lyst til å reise til Spania i vinter og jeg vil gjerne å spare penger til det.  Jeg skal møte en venn klokka to for å se en film på kino.  Men før det må jeg gå til kiosken for å ta tilbake en video jeg leide sist kveld.  Jeg bør også ha tid å kjøpe klær.  Jeg trenger ei ny jakke og et nytt skjerf også.  Derfor vil jeg gå til klesbutikken nær gågata.  Etter kino kan vennen min og jeg gå til kafe og ta en kaffe.  Jeg må lage middag i kveld. Derfor må jeg ikke bli for lenge.  Jeg må gå og kjøpe grønnsaker før jeg tar bussen hjem.  Oi! Jeg trenger også salami fra butikken mellom kafeen og klesbutikken.  Jeg håper vennen min lyst til å se en romantisk komedie.
Si b. Make the below sentences from the fortelling into negative sentences using 'ikke'. I dag skal jeg gå til frisøren fordi jeg trenger mer spesiell balsam. Jeg skal møte en venn klokka to for å se en film på kino. Jeg må gå og kjøpe grønnsaker før jeg tar bussen hjem. Jeg håper vennen min lyst til å se en romantisk komedie. Se på butikkene c. Answer the questions below. shops Hvilke butikker er ved siden av kafeen? Hvilken butikk er mellom delien og banken? Hvilken butikk er bak kiosken? Hva er ved siden av kinoen? Hvilken butikk er blå? Hvilken butikk har et bilde foran? Hvor manger butikker er det? I hvilken butikk kjøper du spesiell salami og ost? abc-line-1 129.2 One thing that you can guarantee is that Norwegians always talk about the weather! vaeret Spørsmål a. Answer the questions in Norwegian: Hvilket vær er det om sommeren? Hvilket vær er det om vinteren? Hvilket vær er det om høsten? Hvilket vær er det om våren? Klar for været b. Answer the questions below in Norwegian sentences.  Refer to lesson 125.3 for 'klær ord'.  Also use: en genser - ei kåpe - ei lue - en vott - en sokk - ei strømpe - en hatt - en sandal - en vest Hva har du på deg når det er.... snø _____________________ sol _____________________ regn ____________________ kaldt ____________________ vaermelding c. What will the weather be like.... Monday: ________________________________ Tuesday: ________________________________ Wednesday: ______________________________ Thursday: _______________________________ Friday: _________________________________ Hviket vær har du lyst på i helgen?  ___________________________________? Skrive - fordi - defor d. Write replies using either 'fordi' or 'defor' using full Norwegian sentences. (Refer to the Værmelding): Hvorfor har du på deg lue? Hvorfor svømmer du? Hvorfor har du paraply? Hvilken dag skal du gå til stranda? Hvilke dager skal du ha på deg jakke? Hvorfor går du på byen fredag? abc-line-1 129.3 Skriv a. Make sentences using the words below vind - jakke: ____________________________ sol - badedrakt: __________________________ lyst på - varm: ___________________________ is - sol: ________________________________ torden - regn: ___________________________ snø - lue: ______________________________ Les b. Read the below poem and see if you can make out what it is saying.  The words in bold are the ones we have already learnt. skinner sola i vinduskarmen og katta maler som aldri før Den ligger langflat og kjenner varmen og er ei katte med godt humør abc-line Svar Total-2-oz: total-diktat-2  

Related posts: